Home » Haken » Beleef Landleven 2017: wat een fantastisch weekend!

Beleef Landleven 2017: wat een fantastisch weekend!

Geplaatst in: Haakpatroon, Haken, Landleven 10

Met deze titel heb ik het al wel zo’n beetje samengevat: de afgelopen dagen waren geweldig! Tijdens Beleef Landleven mocht ik workshops geven. Het thema was ‘Het tuinpad van mijn vader’ en alles verwees naar de jaren ’50. We kozen ervoor om onderzetters te gaan haken. En het feit dat ik veel dames heb horen zeggen: ‘Oh ja, die hadden we vroeger ook allemaal!’ bewees dat we daarmee wel redelijk goed zaten. Maar ook nu zijn onderzetters nog steeds leuk om te haken.

Aan de Landleven-stand was een extra ruimte gebouwd – en prachtig ingericht door Stoer Yn Hout en verder aangekleed door styliste Willy Kip. Ik hoefde alleen nog maar m’n slingertjes op te hangen, garen, patroon en haaknaald klaar te leggen en ik was er helemaal klaar voor.

Ps: bij bestelling van Haakspiratie ontvang je het haakpatroon voor de kleine onderzetter nu gratis!

Het haakpatroon voor deze halfronde vlaggetjes vind je in mijn webshop.

Uiteraard had ik ook de omslagdoeken mee die ik ontwierp voor Landleven:

Aan de buitenkant van de stand zag het er ook prachtig uit. Ik heb verder maar heel weinig foto’s genomen van buiten de tent (kijk vooral op de Facebook pagina van Landleven zelf voor een goede impressie van het hele evenement), maar deze bloemen van Willy vond ik zo prachtig, daar moest ik even voor stoppen:

En natuurlijk even voor dit bord: 

Gekke gewaarwording hoor, om jezelf zo tegen te komen. (En by the way: ja, dat is een spelfout. Ik had hem bij het maken van de foto helemaal niet gezien, maar werd er later op Facebook door een wél oplettende lezer op geattendeerd. Nu snapte ik de opmerking van een meneer de dag er voor ook ineens ?)

Op de laatste dag ontdekte ik voor de tent dat ik daar nog eens levensgroot samen met Max stond:

Dat was dus allemaal al geweldig, maar bijzaak vergeleken met de heerlijk enthousiaste en vele reacties van de dames die aanschoven in mijn mooie woonkamer! Wat was er veel belangstelling voor haken, ongelofelijk! Ik bedoel, ík weet natuurlijk hoe leuk het is, en ik weet dat er veel mensen zijn die het leuk vinden, maar had niet verwacht er tijdens deze drie dagen zoveel te zien en spreken.

Sommige hadden weinig tot geen ervaring. Sommige dames zeiden het ooit, lang geleden, veel gedaan te hebben, maar geen idee meer te hebben hoe het haken ook weer ging. Dat blijk je dus niet te verleren. Ze pakten het zo weer op. Kwestie van even het geheugen opfrissen en hup, de eerste steken werden zo weer gemaakt. Zo leuk om te zien!

Weer andere dames waren net zo fanatiek aan het haken als ik. De gesprekken gingen dan al snel over welke en hoeveel WIP’s, welk ontwerp al was gehaakt, aan welke CAL werd meegedaan enzovoort. Er werd minstens zoveel gekletst als gehaakt. Gezellig!

Veelbesproken haaktechnieken

En dan die magische ring… wat heb ik die vaak voorgedaan! Voor al diegenen die niet weten hoe je de magische cirkel maakt: op Alles is haken vond ik een pagina met meerdere video’s die het uitleggen. Absoluut een aanrader om te leren, je krijgt er echt een mooier resultaat mee dan met een ketting van lossen die je sluit met een halve vaste. Als het je uitmaakt dan he? Want zoals ik tijdens de workshops ook aangaf: ik geef alleen aan hoe het kán, zeker niet hoe het móet, dat mag iedereen lekker voor zichzelf beslissen.

Verder bleek dat veel mensen haakdiagrammen (of -schema’s) niet kunnen lezen. Dat lijkt me een gemis! Het kan je helpen heel snel te begrijpen wat de bedoeling is van een patroon. Met tekst is dat vaak toch lastiger. Los van het feit dat je met tekst nog wel eens per ongeluk een stukje kunt missen en dan krijg je heel bijzonderen resultaten… Een ander voordeel van haakschema’s kunnen lezen: als je een haakdiagram vindt (op Pinterest bijvoorbeeld) zonder de bijbehorende tekst of met een tekst in een onleesbare taal, kun je het patroon alsnog haken. Ik vond op Youtube dit filmpje van Zomaar een dag Crochet dat naar mijn idee goed uitlegt hoe een haakdiagram werkt.

Ik hoop dat je er iets aan hebt! Mocht je er nog vragen over hebben of op zoek zijn naar andere haaktechnieken, laat het weten.

Bedankt allen die er waren, toevallig aangewaaid dan wel speciaal voor het haken of mij (wat was ik vaak vereerd! ☺️), het was fantastisch en leuk jullie gesproken te hebben! ?

‘s Avonds heb ik, moe maar zeer voldaan, uiteraard nog éven de haaknaald opgepakt…

 

Agenda

Met Beleef Landleven nog maar net achter de rug, staan de volgende evenementen al weer in de agenda: op 14 oktober ben ik op Knit & Knot in Tilburg en op 20 en 21 oktober op de Brei- en haakdagen in Zwolle. Klik op de linkjes voor meer informatie en waar je me kunt vinden.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,
  Mooi overzicht van een geslaagd weekend lijkt me. Het was heel gezellig.
  Op mijn eigen blog heb ik nog foto’s staan van jouw (ja, ook die waar je voor jouw idee boos kijkt. valt best mee)
  Sta je ook op de wintereditie van BeleefLandleven??
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Superleuk Emily! Dat je er was én dat je er zo’n leuke blog over hebt geschreven (inclusief foto’s ;-)). Ik weet nog niet of ik ook op de wintereditie ben, maar zodra ik meer weet, meld ik me!

 2. Corine
  | Beantwoorden

  Leuk, hoor! De stand ziet er prachtig uit. Zelf was ik er niet, ik ging naar de Kreavak, daar hing ook nog wat van je werk.

  Groet,

  Corine

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ah leuk dat je mijn creaties hebt gespot op Kreavak!

 3. Gerda van Baekel
  | Beantwoorden

  Vast een heel gezellig weekend en wat had je een knus onderkomen. Leuk.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ja geweldig he, die huiskamer? Dat gaf direct al heel veel sfeer. De leuke mensen maakten het af 🙂

 4. Verie
  | Beantwoorden

  Geweldig leuk om een impressie van de dagen te zien en lezen. Het ziet er zo sfeervol uit! Fijne avond!

  Lieve-Groetjes,’
  Verie

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Verie! Absoluut een aanrader om eens naar toe te gaan!

 5. Ine
  | Beantwoorden

  Het klinkt naar een geweldig leuk weekend. Fijn dat er zoveel belangstelling voor was!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ja, dat was zeker heel fijn Ine! Voor herhaling vatbaar 🙂

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.