Home » Mijn eigen boek » Back to normal. Nou ja…

Back to normal. Nou ja…

Zo, de eerste normale week zit er weer op. Afgelopen jaar stond in het teken van het maken van Haakspiratie. Met als klap op de vuurpijl het Haakspiratie boeklanceringsfeest afgelopen zaterdag. Dat was ook het laatste weekend van onze vakantie. Deze week gingen man en ik weer aan het werk en de jongens weer naar school.

Beleef-Landleven-wiebers-haken-02-Vogeltje

Ondertussen had ik ook alle opdrachten waar ik daarnaast nog aan had gewerkt af. De Landleven jubileumdeken die ik ontwierp werd ook vorige week gelanceerd, ik heb nog een opdracht gedaan met By Claire Softmix die binnenkort verschijnt en een aantal projecten voor CraftKitchen (o.a. het gebreide kussen en het genaaide gymtasje).

Klaar dus! Op naar heel veel tijd over, lummelen, een beetje doen waar ik zin in heb enzo. #wishfulthinking

Niet dus. Nog geen volle week op weg, bedacht ik last minute dat het wel leuk zou zijn om op Beleef Landleven een inloopworkshop te houden. Zodat mensen die het haakpakket voor de Landleven Jubileumdeken overwegen, maar niet zeker weten of haken wat voor ze is, even kunnen oefenen met naald en draad. En mensen die het pakket al hebben, maar graag even willen zien hoe je nu begint met zo’n wieber of hoe ze aan elkaar gehaakt moeten worden, op weg te helpen. (NB: dat staat allemaal beschreven in het patroon dat bij het pakket zit hoor, maar soms helpt het om het in het echt zien)

Beleef-Landleven-wiebers-haken-01-

{De roze draadmand en het lieve vogeltje er op kreeg ik vorige week van Miriam Catshoek. Omdat ik wel wat meer roze in m’n leven kon gebruiken. Dit naar aanleiding van de fotoshoot voor het gymtasje, waarbij ik roze spullen van de buurvrouw, die wel meisjes heeft, moest lenen. Attent hé? Ik vond het zo leuk!}

En dus haakte ik dit weekend alvast een aantal wiebers, waarmee ik volgende week de join kan laten zien die ik gebruikte in het ontwerp. Nu ben ik niet zo goed in twee keer hetzelfde haken, dus gebruikte ik andere kleuren en haakte ik er een paar met streepjes.

Mocht je ook naar Beleef Landleven gaan: ik ben er zaterdag en zondag. Wie weet ontmoeten we elkaar!

Beleef-Landleven-wiebers-haken-03

Ik neem ook een stapel Haakspiratie mee, dus mocht je nog graag een gesigneerd exemplaar van mijn boek willen bemachtigen, dan kan dat (ongesigneerd mag ook natuurlijk ;-)).

Haakspiratie-op-Beleef-Landleven

Verder houd ik me vooralsnog braaf aan mijn ‘één Work-In-Progress’-voornemen. Al zorgde m’n ‘Beleef-Landleven-workshop-idee’ dus wel voor een klein kinkje in de kabel. En ik heb zelf de spelregel ingesteld dat het één WIP per handwerksoort mag zijn. Zo flexibel moet je dan ook wel weer zijn 😉

Eén WIP – Haken

Op het moment haak ik deze bloemenzee.

Haakspiratie-bloemen-variant-1.jpg

Het bloemetje haak ik volgens het patroon van het Bloemenkussen uit Haakspiratie (zie blz. 7 in het digitale inkijkexemplaar). In plaats van helemaal in een kleur, haak ik ze echter in drie kleuren: toer 1 in de eerste kleur, toer 2 in een tweede kleur en toeren 3 en 4 in de derde kleur. Daarnaast haak ik ze op een andere plek aan elkaar, waardoor de vorm heel anders uitkomt.

Beschrijving join Haakspiratie Bloemenkussen variant

Haak het bloemetje volgens het patroon (en schema) op blz. 15 van Haakspiratie. Eventueel dus met de kleurwissel zoals hierboven beschreven.

Haak van de laatste toer vier bloemblaadjes. Haak vervolgens de eerste twee lossen die ook in het patroon staan (foto 1). Haak met een halve vaste dit lossenboogje vast aan het tegenoverliggende lossenboogje van de vorige bloem (in dit geval die met de witte bloemblaadjes), haak 2 lossen, vervolg het normale patroon, na de eerste twee lossen weer een halve vaste om het volgende lossenboogje van de witte bloem en vervolg het normale patroon weer (foto 2).

Haakspiratie-bloemen-variant-collage

Herhaal dit bij het volgende (appelgroene) bloemetje (foto’s 3 en 4). Na het laatste bloemblaadje haak je nog een keer halve vasten om de lossenboogjes van het lichtroze bloemetje (foto’s 5 en 6) en sluit je de laatste toer met een halve vaste in de eerste steek van de toer.

Het haakwerk is nu 8 bloemetjes breed en 9 rijen hoog en ik ben het nog lang niet zat, dus wie weet wordt het nog een dekentje. Het stadium van een kussen ben ik in ieder geval ruim gepasseerd…

Haakspiratie-bloemen-variant-mandje

Het leuke mandje kreeg ik vorige week van m’n zusje. De bolletjes garen (By Claire Cotton) en twee glazen potjes, een voor afgeknipte draadeindjes en een voor een schaartje en spelden, passen er precies in. De goudkleurige clips kreeg ik van Claire. Ik kreeg ze bij notitieblokjes en een pen (om al m’n nieuwe ideeën in op te schrijven), maar had iets nodig om het garen enigszins onder controle te houden. Dus zette ik ze vast op de draadmand en leidde het garen erdoor. Voorwaarde is wel dat je het draadeinde uit het midden van de bol pakt, zodat de bolletjes niet hoeven draaien tijdens het haken.

Haakspiratie-bloemen-variant-mandje-draadgeleiders

(En nee, dat draadje uit het midden te pakken krijgen is niet altijd even makkelijk. Sterker nog, soms vraag ik me wel eens af wat me meer tijd zou besparen. Anyway: als het een keer werkt, is het heel fijn ;-))

Eén WIP – Breien

Dus naast dat ik stiekem al twee Haak-WIP’s heb, mag ik er ook nog een gebreide variant bij hebben. Je moet het jezelf ook niet te lastig maken.

Sjaal breien

Met deze sjaal ben ik al even bezig (ik brei nog niet zo snel), maar het blijft fijn om te doen. Ik begon met de beige Phildar Phil Nuage in linnensteek (zie hier hoe je de linnensteek breit) om na een tijdje strepen te gaan breien met diezelfde Nuage en blauwe Phildar Phil Charme. Met dat garen haakte ik eerder de Miriam Catshoeksjaal -zie deze blogpost– en ik had nog twee bollen over. Hoewel het veel dunner garen is dan de Nuage, brei ik ze beiden op dezelfde pen en dat gaat prima. Ook nu ik aan het derde deel van de sjaal bezig ben blijf ik op naald 8 breien. Mocht je denken “Dat breiwerk ziet er niet heel glad uit”, dat klopt, dit is de Kuiltjessteek ☺️ (Steek nr 133 uit De Nieuwe Breibijbel).

Ook dit breiwerk heeft z’n eigen opbergplek. In de rieten mand waar ik eerder een randje om heen haakte.

Sjaal-breien-WIP

En zo staat alles handig klaar voor wanneer ik ineens tijd over heb om te gaan zitten met een haak- of breiwerk.

Werkkamer-bankje

En nee, zo opgeruimd als op deze foto was het hier de afgelopen week niet. Dit keer is het trouwens ook buiten beeld redelijk opgeruimd! Ook wel eens fijn.
(zie de laatste foto van deze blogpost, soms/heel vaak is dat ook wel eens anders)

Winnares give away Bloggers Goodybag

Om deze blogpost feestelijk af te sluiten: de winnares van de Bloggers Goodybag die overbleef na de bloggersworskhop voorafgaand aan de boeklancering van Haakspiratie.

Niet te geloven hoeveel reacties jullie achterlieten: bijna 500!

De winnares is Mirjam, die in haar reactie aangaf al te haken, maar net had besloten te willen beginnen met naaien.

(Er waren meerdere Mirjam’s tussen de reacties. De Mirjam die ik bedoel heeft zonet een email ontvangen.)

Bedankt allemaal voor het meedoen!

Niet gewonnen? Freubelweb geeft 3 exemplaren van Haakspiratie weg. In de nieuwsbrief van Freubelweb zie je hoe je mee kunt doen. Binnenkort heb ik ook weer iets leuks weg te geven. Dus houd vooral Facebook en Instagram in de gaten!

Gesigneerd exemplaar van Haakspiratie bestellen

Wil je niet langer wachten op Haakspiratie? Bestel het boek dan rechtstreeks bij mij. Je krijgt hem dan gesigneerd en wel thuis gestuurd.

Haakspiratie-boek-3d

Het boek kost € 14,99 en de verzendkosten bedragen € 3,50. Als je het totaalbedrag (€ 18,49) overmaakt naar NL72 KNAB 0726 7268 77 tnv Jip by Jan te Rijssen en mij een mailtje stuurt met daarin je adres, dan stuur ik Haakspiratie zo snel mogelijk naar je op.

Wil je iets speciaals in het boek geschreven hebben? Bijvoorbeeld een naam van iemand die je het cadeau wilt geven en/of een speciale boodschap, mail het me vooral! Uiteraard kan je ook aangeven dat je hem ongesigneerd wilt ontvangen.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Corine
  | Beantwoorden

  Wat een heerlijk blog weer.. En wederom hoef je je niet te vervelen zo lees ik.
  En een mooi stappenplan van de bloemenzee, bedankt voor het delen!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Corine en graag gedaan! Nee, vervelen zit er gewoon niet in denk ik ?

 2. janet
  | Beantwoorden

  Is your book written in English ?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hi Janet, no unfortunately not. I hope some day but for now, no such luck. Thanks for asking though!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.